Gratis100% kosteloos
Beste waardeHoogste bod
Gratis transportIn heel België en Nederland
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

Met de camper naar Italië – Camping, routes, regels en meer

Denkt u eraan om met de camper naar Italië te gaan? Of twijfelt u wellicht nog tussen Italië en een ander land, zoals Frankrijk, Spanje of Portugal? Dan is dit artikel speciaal voor u. Hier leest u alles over uw camperreis naar en door Italië: de beste routes naar en door Italië, waar te overnachten, de kosten, de belangrijkste regels en nuttige tips om goed voorbereid met uw camper op reis naar het laars gevormde land te vertrekken. Maar eerst de hamvraag: is Italië eigenlijk wel de moeite voor een campervakantie?

Met de camper naar Italië. Goed idee?

Met de camper naar ItaliëBij onze camper inkoop service ontmoeten wij veel mensen die regelmatig met hun camper naar Italië zijn gegaan. Logisch ook, als u zich bedenkt dat Italië één van de populairste vakantiebestemmingen (plek 5) is voor Nederlandse en Belgische kampeerders. Italië heeft dan ook alles wat u zich als camperreiziger kunt wensen: een heerlijk klimaat, een fantastische keuken, een grote diversiteit aan landschappen, regio’s en culturen en prima voorzieningen voor de camper.

Daar staat wel tegenover dat Italië niet aan de achterdeur ligt en dat het niet tot de goedkoopste landen behoort om te kamperen. Heeft u dus een beperkt budget? Dan zijn Duitsland, Oostenrijk en Oost-Europese landen wellicht interessanter. Heeft u echter iets te besteden, zijn een paar extra kilometers voor u geen probleem en wilt u vooral genieten? Dan gaat er echt niets boven een campervakantie naar Italië!

De beste route naar Italië

route ItaliëRijdt u vanaf Nederland of België naar Italië? Dan heeft u grofweg drie opties:

Wat voor u de beste (oftewel: de kortste) route zal zijn, is met name afhankelijk van waar in Italië u naar toe wilt reizen. Wilt u naar het westen of zuidwesten van Italië gaan, bijvoorbeeld naar Turijn, Pisa, Florence of Genua? Dan zouden wij door Frankrijk rijden. Via Zwitserland rijden is met name een goede optie wanneer u naar het noorden of midden van Italië wilt gaan, zoals Milaan, het Comomeer of de zuidkant van het Gardameer. De route via Oostenrijk raden we aan wanneer u naar de noordkant van het Gardameer, Venetië of Bologna wilt gaan, of een andere plaats in het (noord-)oosten van Italië.

Alle wegen leiden naar Rome

Verder hoeven we u vast niet uit te leggen dat alle wegen naar Rome leiden. Met andere woorden: welke route u ook neemt, uiteindelijk zult u uw bestemming bereiken. Het is maar net waar u de voorkeur aan geeft of waar u graag naartoe wilt. Met uw camper bent u immers vrij om te gaan waar u wilt! Veel mensen reizen bijvoorbeeld bewust wat langer door Zwitserland of Oostenrijk om ook daar enkele nachten te kamperen in de Alpen.

Tip: houd er in de winter rekening mee dat de grote tunnels als de Mont-Blanctunnel (vanuit Frankrijk), de Grote Sint-Bernhardtunnel (vanuit Zwitserland) en de Brennerpas (vanuit Oostenrijk) afgesloten kunnen zijn vanwege de sneeuw. Ook zullen er de komende 18 jaren regelmatig onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd aan de Mont-Blanctunnel. Check dit dus voor uw vertrek!

Camperroutes door Italië

Wilt u een roadtrip maken langs de mooiste plekjes van Italië? Kies dan één van de volgende gebieden om een weekje of langer doorheen te toeren.

Zuid-Tirol

In het noorden van Italië vindt u een prachtig berglandschap genaamd Zuid-Tirol. Genieten is het dankzij de geweldige keuken, de vele sfeervolle plaatsjes en natuurlijk het landschap. Hier komt u het snelst en het makkelijkst via de Brennerpas vanuit Oostenrijk. En mooie route is om in eerste instantie naar Vinschau te rijden. Vanaf daar gaat u naar Meran, Bozen, Brixen om te eindigen in Seiser Alm. Stuk voor stuk prachtige locaties waar u fijn kunt kamperen met uw camper.

Toscane

Met stip op voor vakanties naar Italië: Toscane. Ook met de camper is Toscane absoluut de moeite waard. Om het beste van uw reis door la bella Italia te maken, raden we aan een slingerende route door Toscane te nemen. Dus rij bijvoorbeeld van het noordwesten naar het zuidoosten. Vergeet daarbij zeker niet de charmante straatjes van de steden Pisa en Florence aan te doen. Ook kastelen als Castello di Malaspina en de olijf- en wijngaarden rondom Montescudaio zijn beslist de moeite waard.

Lazio

Ook een route door Lazio, de regio waarin Rome ligt, is absoluut de moeite waard. Lazio vertoont veel overeenkomsten met Toscane. Maar omdat het minder bekend is, is het er ook rustiger. Prachtige plekjes om te ontdekken in Lazio zijn onder meer Bolsena en het gelijknamige meer, Bagnoregio en de historische regio ten zuidwesten van Rome. Ook Rome zelf is natuurlijk absoluut de moeite waard, al kunt u de camper dan wel beter op een camping in de buurt laten staan.

Sicilië

Een laatste prachtige camperroute door Italië bevindt zich in het uiterste zuiden van Italië. In Sicilië om precies te zijn. Deze streek is weliswaar een stukje rijden (vliegtuig nemen en camper huren is hier een goede optie), maar heeft vele pareltjes te bieden: sublieme rotskusten, prachtige stranden, schitterende natuur en talloze kleine stadjes met Arabische en Griekse invloeden waar u heerlijk kunt slenteren. Voor de mooiste camperroute door Sicilië zouden wij simpelweg de kust volgen en een ronde maken over het eiland. Zo komt u automatisch op de mooiste plekjes.

Tolwegen naar en in Italië

Net als in Frankrijk en in Oostenrijk zijn in Italië vrijwel alle autosnelwegen – oftewel de Autostrade – tolwegen. Dit betekent dus dat u tol moet betalen om deze wegen te mogen gebruiken. U betaalt hiervoor per traject in de welbekende tolhuisjes. De hoogte van de tol is lager dan in bijvoorbeeld Frankrijk: omgerekend betaalt u ongeveer 10 euro voor iedere 100 km. Zwaardere campers met drie assen betalen daarbij iets meer dan kleine campers.

Ook op de wegen naar Italië toe dient u tol te betalen:

Waar overnachten met de camper in Italië?

Rondrijden met de camper is een belevenis op zich, maar u wilt de camper vast en zeker ook zo nu en dan parkeren om van de omgeving en uw welverdiende rust te genieten. In Italië heeft u hiervoor verschillende opties. Naast een groot aantal fraaie en goed verzorgde campings kunt u tevens gebruik maken van speciaal hiervoor ingerichte camperplaatsen. Ook is het in Italië toegestaan om op parkeerplaatsen te overnachten.

Camperplaatsen in Italië

Perfect voor één of twee dagen: speciaal daarvoor ingerichte camperplaatsen. Deze camperplaatsen bevinden zich doorgaans op mooie locaties bij boeren in de natuur of dichtbij steden. Een ander voordeel is dat u er bijvoorbeeld midden in de nacht aan kunt komen en u bijvoorbeeld niet uitgebreid in- en uit hoeft te checken. Camperplaatsen bevinden zich door heel Italië en zijn goedkoop of soms zelfs gratis.

Campings in Italië

Wilt u iets meer luxe? Dan biedt een camping in Italië natuurlijk de perfecte overnachtingsplek. Hier kunt u niet alleen uw camper parkeren, maar ook gebruikmaken van voorzieningen als nette toilet- en doucheruimtes, een winkeltje, restaurants en vaak ook een zwembad. Heerlijk! De beste campings in Italië vindt u hier.

Wildkamperen in Italië

Zoals gezegd is het toegestaan om vrij te parkeren op parkeerplaatsen, ook naast wegen en snelwegen. Houd er echter rekening mee dat wildkamperen is verboden. Tenzij u uitdrukkelijke toestemming heeft van de eigenaar van het land, mag u dus niet zomaar ergens u camper neerzetten.

Belangrijkste regels voor campers in Italië

Om ervoor te zorgen dat uw reis veilig en verantwoord verloopt en u geen problemen krijgt met de lokale autoriteiten, is het goed om u op de hoogte te stellen van de belangrijkste verkeersregels en andere belangrijke regels rondom camperen in Italië. Dit zijn de volgende:

Hoe hard mag je met een camper in Italië?

De maximumsnelheid voor campers in Italië is afhankelijk van het gewicht van de camper en het type weg. De volgende maximumsnelheden gelden voor campers:

Gewicht camper < 3500 kg Gewicht camper > 3500 kg
Snelwegen 130 km/u 100 km/u
Autowegen 110 km/u 80 km/u
Buiten de bebouwde kom 90km/u 80 km/u
In de bebouwde kom 50 km/u 50 km/u

Milieuzones en beperkte toegang

Mocht u dit willen, dan kunt u met de camper ook de binnensteden van grote steden als Rome, Florence, Genua, Bologna en Milaan binnenrijden. Houd er wel rekening mee dat u afhankelijk van de Euroklasse van uw diesel camper niet automatisch overal welkom bent. Veel grote steden werken namelijk net als Nederlandse en Belgische steden met milieuzones of lage-emissiezones. Voldoet uw camper niet aan de emissienormen? Dan kunt u in veel gevallen een vignet of ticket kopen om vrijstelling te krijgen voor één of meerdere dagen. Meer weten over milieuzones in Italië? Kijk dan op deze pagina.

Let in binnensteden daarnaast op zones met beperkte toegang. Deze worden aangeduid met een bord waarop u ‘Zona a Traffico Limitato’ of ‘ZTL-zone’ kunt lezen. Enkel vergunninghouders mogen deze zones binnenrijden. Rijdt u onverhoopt toch een dergelijke zone binnen? Dan loopt u het risico op een boete.

Tips voor uw camperreis door Italië

Tot slot nog enkele tips om goed voorbereid op vakantie te gaan en maximaal te genieten van uw reis:

Laat jouw camper vandaag nog gratis taxeren

 • Cees Van KollenburgCees Van Kollenburg

  Camper via website aangeboden, na korte tijd contact en binnen zeer korte tijd verkoop geregeld. Geen koehandel. Camper is op korte tijd opgehaald en financieel afgehandeld. Vriendelijke en betrouwbare handelspartner. Aan te bevelen. Cees Van Kollenburg

 • Maurice Dumas-Sint-TruidenMaurice Dumas-Sint-Truiden

  Vlotte service en een zeer correcte afhandeling. Keurig en eerlijk bod en de gemaakte afspraken worden correct nageleefd. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig. Met vriendelijke groet, Maurice Dumas

 • Robin van AalstRobin van Aalst

  Geheel volgens afspraak op een nette manier afgehandeld. Ik ben uiterst tevreden en zal daar waar mogelijk deze mannen aanbevelen. Groetjes, Robin van Aalst

 • Anton HuismanAnton Huisman

  Binnen 1 dag alles geregeld, in de avond te koop aangeboden en de volgende middag hebben ze mijn camper opgehaald. Eerlijke prijs, en de papierzaken ter plekke afgehandeld. Ik heb een goed gevoel over dit bedrijf, alles netjes geregeld. Groeten, A. Huisman

 • Timo-MaasmechelenTimo-Maasmechelen

  Heel vriendelijke man en heel goeie service. Correct betaald. Niet verder zoeken hier word je heel goed geholpen + eerlijke service. Moest er nog eens iets zijn in de toekomst dan bel ik jullie zeker. Echt een aanrader!!! veel succes nog met jullie bedrijf. Timo

 • Carla-WesterloCarla-Westerlo

  Afspraken worden correct nageleefd. De betaling gebeurt zeer vlot, het geld staat de volgende dag al op de rekening. Ook de afhaling gebeurt stipt op het afgesproken moment. Het was een positieve ervaring. Carla

Contact