Gratis100% kosteloos
Beste waardeHoogste bod
Gratis transportIn heel België en Nederland
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

Wat is mijn camper waard?

Vraagt u zich af wat uw camper waard is? Lees dan hieronder alles over waarom dit belangrijk is om te weten, hoe de waarde van een camper tot stand komt, welke factoren vooral van invloed zijn en wat u kunt doen om de maximale waarde voor uw camper te krijgen.

Direct de waarde laten bepalen door onze experts? Vraag dan gratis en vrijblijvend een taxatie aan met het formulier.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Waarom u wilt weten: wat is mijn camper waard?

Het is natuurlijk altijd leuk om te weten hoe rijk u bent. Daarom willen veel mensen weten hoeveel hun spullen waard zijn. Een camper is vaak een flinke som geld waard, dus wanneer u een camper heeft, bent u bijna altijd rijk.

Wat is mijn camper waard?Toch is dit niet de belangrijkste reden om te willen weten hoeveel uw kampeerwagen waard is. Er zijn namelijk nog twee betere redenen. Ten eerste is het belangrijk om de echte waarde van uw camper te weten wanneer u deze wilt verkopen. Zo komt u goed beslagen ten ijs bij eventuele onderhandelingen en kunt u ervoor zorgen dat u krijgt wat u verdient bij de verkoop.

Ten tweede is dit van belang voor de verzekering. Hopelijk gebeurt het nooit, maar het kan voorkomen dat uw kampeerwagen total loss raakt door brand of een ongeval. Dan is het belangrijk dat u de echte prijs voor u camper krijgt van de verzekering, zodat u er niet financieel door in de problemen komt! Overigens is het niet per definitie fijn een zo hoog mogelijke waardeschatting te krijgen, want u betaalt hier ook een hogere premie door.

De vier factoren die van invloed zijn op de waarde van een camper

Iedere camper is uniek, vooral wanneer u een al wat oudere camper heeft waar u het een en ander heeft laten inbouwen of zelf zaken aan heeft toegevoegd. Toch is het mogelijk heel nauwkeurig de waarde van een kampeerwagen te bepalen, door te kijken naar vier hoofdfactor:

Laten we eens kijken wat deze factoren precies inhouden en hoe ze de waarde van uw tweedehands camper beïnvloeden.

Het type camper

Om te beginnen moeten we natuurlijk kijken naar het soort camper dat u heeft. Dit wordt bepaald door vier zaken:

Door naar deze zaken te kijken kunnen we de gemiddelde dagwaarde van een camper bepalen. Hiervoor nemen we de nieuwprijs van een bepaald type, en vermenigvuldigen die met een bepaalde verouderingsfactor (ook wel ‘afschrijving’ genoemd). Over het algemeen geldt dat een camper ieder jaar zo’n 10% van zijn waarde verliest.

Dit wil dus zeggen dat nieuwere en duurdere campers absoluut gezien veel sneller minder waard worden! Een camper met een waarde van een ton verliest in zijn eerste jaar bijvoorbeeld 10.000 euro aan waarde. Bij een ouder model met een dagwaarde van 20.000 is dat ‘slechts’ 2000. Een heel verschil!

Eventuele extra’s

Veel mensen voegen door de jaren heen allerlei zaken toe aan hun camper, waardoor deze meer waard wordt. Dit kunnen zeer uiteenlopende zaken zijn. Te denken valt aan een luifel of voortent, fietsenrek, satellietschotel of een zonnepaneel op het dak. Maar ook interieurupgrades maken uw camper meer waard.

Heeft u bijvoorbeeld de originele zithoek vervangen door een mooie lederen nieuwe? Of heeft u een nieuw keukentje geïnstalleerd? Wanneer deze zaken tip top werken en van hoge kwaliteit zijn, komt dit de waarde van uw kampeerwagen zeker ten goede.

De staat en het onderhoud van de camper

Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van een kampeerwagen is natuurlijk de algemene staat. Het is normaal dat er door de jaren heen wat onderdelen slijten en dat er af en toe eens iets wat minder goed werkt.

Het is echter ook normaal om te camper goed te onderhouden en te zorgen dat kapotte onderdelen tijdig worden vervangen. Wanneer u dit altijd netjes heeft gedaan en daarbij ook regelmatig alles goed schoon hebt gemaakt (groene aanslag verwijderen!), is de camper in perfecte staat.

Zijn er echter onderdelen kapot of is er schade? Dan wordt de waarde logischerwijs lager. Denk hierbij vooral aan technische problemen, zoals motor- en transmissieschade, maar ook aan schade als gevolg van water, groene aanslag of bijvoorbeeld kapotte ruiten of scheuren in de bekleding van het interieur.

De marktvraag in binnen- en buitenland

Net als alle markten is ook de internationale campermarkt is altijd in beweging. Hierdoor kunnen bepaalde campers in bepaalde landen ineens minder, of juist veel meer waard worden.

Op dit moment zien we bijvoorbeeld dat kopers in landen als Polen, Tsjechië en Oekraïne steeds vaker op zoek zijn naar campers van diverse merken van tien á vijftien jaar oud. Omdat wij bij onze camper inkoop intensief samenwerken met partners in deze landen, kunt u voor deze categorie momenteel een extra hoge prijs verwachten.

Bereken direct gratis de waarde van uw auto voor export

Wat is mijn camper nog waard?

Wanneer we al deze factoren op een rijtje zetten, komen we tot de volgende tabel:

Hoofdfactor waarde Meer specifiek
Type camper Merk, model, type en bouwjaar
Extra’s Satellietschotel, fietsenrek, zonnepaneel, luifel/voortent, nieuw interieur
Staat en onderhoud Motorisch/technisch, kilometerstand, groene aanslag, hagelschade, interieurschade, ruitschade, ophanging
Marktvraag Vraag naar uw type in binnen- en buitenland

Om nu een schatting te maken van de waarde van de kampeerwagen, neemt u al deze factoren samen en maakt u een klein sommetje. Neem hiervoor de dagwaarde van het type van uw camper. Deze vindt u zoals gezegd door de nieuwwaarde te nemen en hier per jaar 10% vanaf te trekken.

Tel daar vervolgens de waarde van de extra’s bij op. Houd daarbij ook rekening met de afschrijving van deze extra’s. Een zonnepaneel dat vijf jaar geleden 1000 euro heeft gekost, is dat nu natuurlijk niet meer waard.

Maak dan een schatting van de kosten van de reparaties die nodig zullen zijn om uw camper weer goed te maken. Geen schade of problemen? Dan is dit nul.

Vervolgens is het belangrijk na te gaan of uw type camper populair is bij potentiële kopers. Is dit het geval? Ga dan aan de hoge kant zitten. Is dit niet echt het geval? Dan wordt de waarde lager.

Voorbeeld: U kocht vijftien jaar geleden een camper voor 50.000 euro. Er zit een gloednieuwe koelkast in ter waarde van 1000 euro in, en voor het overige is de wagen altijd goed onderhouden. Er moet alleen een nieuwe koppeling in. Dit laatste kost 1500 euro.

Hoeveel is deze wagen waard wanneer er veel vraag naar is? Antwoord: 50.000 x 0,9^15 + 1000 – 1500 = 9795 euro. Omdat de vraag hoog is, kunt u ervan uitgaan dat u er 10.000 euro voor kunt krijgen.

Is de waarde van een kampeerwagen overal hetzelfde?

Wat is mijn camper nog waard?Hoewel de factoren bij iedere waardebepaling grotendeels gelijk zullen zijn, zal niet iedere partij altijd dezelfde waarde voor u berekenen. Hoe kan dit? Dit heeft met name twee redenen. Ten eerste neemt niet iedere taxateur dezelfde marktvraag in overweging. Vaak let men enkel op de marktvraag hier in de Benelux en in Duitsland. Hierdoor ‘mist’ de taxatie de invloed van de marktvraag in bijvoorbeeld Polen en Oekraïne, die in sommige gevallen juist veel hoger is. Daarom zal zo’n taxatie vaak lager uitvallen dan de echte waarde.

Wat wij ook vaak horen is dat er hoge reparatiekosten worden gerekend. Dit is ook logisch, want reparaties die uitgevoerd worden in Nederland en België zijn vaak erg duur in verband met het uurloon van de monteur. In Oost-Europa liggen de lonen echter lager, waardoor reparaties daar goedkoper zijn. Daarom zal een bedrijf dat zaken doet met Oost-Europese landen vaak hoger taxeren dan een nationaal georiënteerde partij.

Bemiddelingskosten drukken uw opbrengst

Een ander punt wat de waarde die u krijgt kan beïnvloeden zijn de bemiddelingskosten die worden gerekend. Dit is met name het geval wanneer u verkoopt via een makelaar of een bemiddelaar. Deze partijen vragen een bepaald percentage van uw verkoopprijs. Dit drukt niet direct de prijs, maar zorgt er wel voor dat u netto minder krijgt.

Hoe bepaal je de waarde van een camper?

Vindt u het lastig vindt om zelf de waarde van uw camper te achterhalen aan de hand van bovengenoemde factoren? Dan zijn er ook nog twee makkelijke alternatieven. U kunt namelijk ook gratis en vrijblijvend uw camper door ons laten taxeren. Een andere optie is op internet te kijken naar vergelijkbare campers die te koop staan.

Meld uw camper gratis aan voor taxatie!

Zoek vergelijkbare modellen

Er zijn online een aantal plaatsen waar u tweedehands een camper kunt kopen. Tenzij u een zeer zeldzaam model en type heeft, is de kans groot dat er ergens een paar kampeerwagens te koop staat die sterk lijkt op die van u: hetzelfde merk, model, type en bouwjaar.

Vergelijk de staat en de extra’s van deze wagens met wat u heeft, en het zou mogelijk moeten zijn om een goede indruk te krijgen van wat die van u dan waard is.

Houd er rekening mee dat de vraagprijs op deze sites zelden de prijs is die daadwerkelijk betaald wordt. Na wat onderhandelingen zal de verkopen normaal gezien nog flink wat procenten van zijn prijs afdoen. Trek deze dus ook van uw waarde af, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Laat gratis en vrijblijvend uw camper taxeren

De meest gemakkelijke manier om direct achter de waarde van uw kampeerwagen te komen is door hem bij ons aan te melden voor taxatie. Dit kost niets en verplicht u verder ook tot niets, maar binnen 24 uur krijgt u van ons een bod én de mogelijkheid om de camper direct voor dat geld te verkopen.

Zonder gedoe: wij maken het geld over en halen uw wagen de volgende dag gratis op door heel Nederland en België.

Omdat wij bij onze beoordeling ook de buitenlandse marktvraag meenemen en wij dankzij onze samenwerking met Oost-Europese reparateurs lage reparatiekosten kunnen rekenen, kunt u ervan uitgaan dat u bij de hoogste prijs krijgt. Want dat is wat uw camper waard is.

Laat jouw camper vandaag nog gratis taxeren

 • Cees Van KollenburgCees Van Kollenburg

  Camper via website aangeboden, na korte tijd contact en binnen zeer korte tijd verkoop geregeld. Geen koehandel. Camper is op korte tijd opgehaald en financieel afgehandeld. Vriendelijke en betrouwbare handelspartner. Aan te bevelen. Cees Van Kollenburg

 • Maurice Dumas-Sint-TruidenMaurice Dumas-Sint-Truiden

  Vlotte service en een zeer correcte afhandeling. Keurig en eerlijk bod en de gemaakte afspraken worden correct nageleefd. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig. Met vriendelijke groet, Maurice Dumas

 • Robin van AalstRobin van Aalst

  Geheel volgens afspraak op een nette manier afgehandeld. Ik ben uiterst tevreden en zal daar waar mogelijk deze mannen aanbevelen. Groetjes, Robin van Aalst

 • Anton HuismanAnton Huisman

  Binnen 1 dag alles geregeld, in de avond te koop aangeboden en de volgende middag hebben ze mijn camper opgehaald. Eerlijke prijs, en de papierzaken ter plekke afgehandeld. Ik heb een goed gevoel over dit bedrijf, alles netjes geregeld. Groeten, A. Huisman

 • Timo-MaasmechelenTimo-Maasmechelen

  Heel vriendelijke man en heel goeie service. Correct betaald. Niet verder zoeken hier word je heel goed geholpen + eerlijke service. Moest er nog eens iets zijn in de toekomst dan bel ik jullie zeker. Echt een aanrader!!! veel succes nog met jullie bedrijf. Timo

 • Carla-WesterloCarla-Westerlo

  Afspraken worden correct nageleefd. De betaling gebeurt zeer vlot, het geld staat de volgende dag al op de rekening. Ook de afhaling gebeurt stipt op het afgesproken moment. Het was een positieve ervaring. Carla

Contact