Gratis100% kosteloos
Beste waardeHoogste bod
Gratis transportIn heel België en Nederland
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

Camper keuring – Bij ombouwen en jaarlijks (APK)

camper keuren

Een camper moet aan allerlei eisen en regels voldoen. Daarom is er de camper keuring. Hierbij controleert men (in het geval u zelf een camper gebouwd heeft) of uw voertuig voldoet aan de eisen van een camper. De APK of technische controle van de Camper is er om ervoor te zorgen dat uw voertuig geen gevaar vormt op de weg. Benieuwd wat deze keuringen precies inhouden, wat het kost, wanneer u ze moet laten uitvoeren en wat er precies gekeurd wordt? Lees dan snel verder.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Wanneer camper laten keuren?

Er zijn twee soorten camperkeuringen:

 • Een keuring om te controleren of uw camper voldoet aan de eisen van een camper
 • Een keuring om te controleren of uw camper veilig de weg op kan

De eerste keuring is eenmalig, de tweede dient jaarlijks te gebeuren, net als bij auto’s en bestelbusjes dus. Lees er hieronder alles over.

Als u zelf een camper gebouwd heeft

camper laten keuren

Had u eerst een bestelbusje en heeft u deze omgebouwd tot kampeerwagen? Dan heeft het busje een ander doel gekregen, namelijk camper. Daarom moet de registratie aangepast worden bij de RDW in Nederland of bij de DIV (homologatieprocedure) in België. Om dit te kunnen doen moet de camper eerst gecontroleerd worden voordat deze de weg op gaat. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete. Dus: een omgebouwde camper moet gekeurd worden als de ombouw klaar is en voordat u ermee gaat toeren.

Jaarlijks voor de APK (of keuringsbewijs in België)

Net als auto’s, bestelbusjes en vrachtauto’s, moet ook een camper (APK-)gekeurd worden. Dit dient jaarlijks te gebeuren. Is een camper gekeurd? Dan is het keuringsbewijs een jaar geldig. De vervaldatum vindt u op het keuringsbewijs of anders op de website van de RDW (NL). Zoals u zult begrijpen moet een mobilhome voor de vervaldatum gekeurd worden.

RDW of DIV keuring zelfbouwcamper

Zoals gezegd dient u een omgebouwd busje te laten keuren voordat uw er als camper de weg mee op mag. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het aantal mensen dat achterin mag zitten. Er is echter nog een heel belangrijk voordeel van uw wagen als kampeerwagen te laten registreren: u betaalt minder belasting! In Nederland is er het zogenaamde kwarttarief voor campers: u betaalt slechts een kwart van de wegenbelasting die u zou betalen voor een bestelbus. In België is er een soortgelijke regel met vrijstelling van de Belasting op inverkeerstelling (BIV) en vrijstelling van kilometerheffing (vanaf 3500 kg).

Tip: Tijdens de keuring wordt ook het gewicht van de kampeerauto bepaald. Op basis van dit gewicht wordt de wegenbelasting berekend. Het is dus slim om het gewicht zo laag mogelijk te houden, oftewel: alle onnodige elementen voor de keuring weghalen!

Inrichtingseisen camper of kampeerauto

Inrichtingseisen kampeerauto

Om door te gaan voor een camper voor de overheid en de belasting, dient uw wagen aan enkele voorwaarden te voldoen op het gebied van de inrichting van de binnenruimte (dus niet in de cabine). Dit zijn de volgende:

 • Er moeten minimaal twee vaste zitplaatsen zijn. Als de twee stoelen in de cabine kunnen worden omgedraaid, is dit ook goed.
 • Er moet een vaste tafel zijn. Deze mag ook ‘zo bevestigd zijn dat deze eenvoudig verwijderd kan worden’. Doe er uw voordeel mee.
 • In de binnenruimte moeten minimaal twee slaapplaatsen zijn. Meer concreet: minimaal één tweepersoonsslaapplaats van minimaal 180 x 110 cm of twee éénpersoonsslaapplaatsen van minimaal 180 x 60 cm. Dit mogen ook plaatsen zijn die u maakt door een zithoek te transformeren.
 • Minimaal twee kastjes (opbergfaciliteiten die open en dicht kunnen).
 • Een vast keukenblad van minimaal 60 cm hoog en voorzien van een watervoorziening, een kraan, spoelbak en afvoer.
 • Kookgelegenheid, dus fornuis, oven of gewoon een magnetron die u aansluit op de stroomvoorziening in de camper.

Keuring camper voor APK of keuringsbewijs

Om de weg op te mogen met uw kampeerwagen, dient deze ook technisch gekeurd te zijn op veiligheid en milieubelasting. Bij deze keuring kijkt de keurmeester enkel naar het ‘autogedeelte’ van uw camper. Een mobilhome met veel vocht- en schimmelschade waar u niet in kunt kamperen, maar die desondanks motorisch en qua constructie nog in orde is, zal dus bijvoorbeeld worden goedgekeurd.

In Nederland is dit geregeld met de APK, die u laat uitvoeren bij gespecialiseerde autogarages. In België wordt gewerkt met onafhankelijke keuringsstations. Het voordeel van de Nederlandse aanpak is dat reparaties gelijk gerepareerd kunnen worden, waar dit in België dus ergens anders moet. Het nadeel van Nederland is dat de keuring niet echt onafhankelijk is: een louche keurmeester kan misbruik maken van zijn positie door mankementen te ‘vinden’ die er niet zijn en deze dan tegen een flinke meerprijs te ‘repareren’.

Waarop wordt een camper gekeurd?

Bij de jaarlijkse keuring wordt een camper op meer dan honderd punten gecontroleerd, zodat u er zeker van kunt zijn dat u geen gevaar vormt voor uzelf, uw weggebruikers en het milieu. We gaan ze hier niet alle meer dan honderd benoemen, maar de volgende punten zijn wel het meest belangrijk:

 • Goede banden (genoeg profieldiepte, goede maat geen beschadigingen op de velg en goede bandenspanning)
 • De uitlaatsysteem moet deugdelijk zijn (niet lekken en hij moet de viergastest doorstaan)
 • Alle gordels worden gecontroleerd.
 • De carrosserie en alle bevestigingspunten worden gecontroleerd op roest en scheuren. Een paar roestplekjes op de deuren is niet zo erg, maar wel als essentiële onderdelen zoals bij de ophanging roestschade vertonen.
 • De remmen moeten spik en span zijn.
 • Verlichting kapot? Dan wordt de auto afgekeurd. Ook de remlichten en dimlichten moeten werken zoals het hoort.
 • Het stuurhuis en de wielophanging moeten ook spik en span zijn.

Wordt uw camper goedgekeurd? Dan krijgt u hier een bewijs van wat een jaar lang geldig is. Na een jaar is het bewijs vervallen en dient u opnieuw de kampeerauto te laten keuren. Wordt uw camper afgekeurd? Dan krijgt u geen keuringsbewijs en zult u ervoor moeten zorgen dat de camper alsnog in orde wordt gemaakt. Dit kan in Nederland zoals gezegd bij de garage waar u laat keuren. In België brengt u de camper hiervoor naar een aparte garage. Een alternatief voor dure reparaties in onze camper inkoop service.

Camper keuring kosten

Bent u benieuwd wat het laten keuren van een camper kost? We hebben de meest algemene gemiddelde kosten voor u op een rijtje gezet in onderstaande tabel.

Soort camper keuring Kosten in Nederland Kosten in België
Keuring voor toelating € 200 – 400 € 180 – 450
Jaarlijkse keuring tot 3500 kg € 40 – 100 € 36,80
Jaarlijkse keuring vanaf 3500 kg € 100 – 250 € 58,20

Wat te doen met een afgekeurde camper?

afgekeurde camper verkopen

Is uw camper niet door de keuring gekomen? Dan kan dit hoge reparatiekosten met zich meebrengen. Met name wanneer uw camper al wat ouder is en veel opknapwerk nodig heeft, kan het zijn dat de kosten voor het repareren niet opwegen tegen de waarde van uw camper. Het is dan slim om even te wachten met repareren en uzelf af te vragen of u die camper keuring wel wilt halen voor dat geld.

Een alternatief voor dure reparaties is namelijk het verkopen van uw camper. Op deze manier kunt u honderden tot duizenden euro’s aan reparatiekosten besparen. Dat gaat heel makkelijk en eenvoudig via onze website. U laat simpelweg uw camper of mobilehome taxeren en krijgt dan binnen een dag een bod op maat. Gaat u akkoord met dit bod? Dan komen we uw camper gratis ophalen bij u thuis, door heel de Benelux.

Meld uw camper gratis aan voor taxatie!

 • Cees Van KollenburgCees Van Kollenburg

  Camper via website aangeboden, na korte tijd contact en binnen zeer korte tijd verkoop geregeld. Geen koehandel. Camper is op korte tijd opgehaald en financieel afgehandeld. Vriendelijke en betrouwbare handelspartner. Aan te bevelen. Cees Van Kollenburg

 • Maurice Dumas-Sint-TruidenMaurice Dumas-Sint-Truiden

  Vlotte service en een zeer correcte afhandeling. Keurig en eerlijk bod en de gemaakte afspraken worden correct nageleefd. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig. Met vriendelijke groet, Maurice Dumas

 • Robin van AalstRobin van Aalst

  Geheel volgens afspraak op een nette manier afgehandeld. Ik ben uiterst tevreden en zal daar waar mogelijk deze mannen aanbevelen. Groetjes, Robin van Aalst

 • Anton HuismanAnton Huisman

  Binnen 1 dag alles geregeld, in de avond te koop aangeboden en de volgende middag hebben ze mijn camper opgehaald. Eerlijke prijs, en de papierzaken ter plekke afgehandeld. Ik heb een goed gevoel over dit bedrijf, alles netjes geregeld. Groeten, A. Huisman

 • Timo-MaasmechelenTimo-Maasmechelen

  Heel vriendelijke man en heel goeie service. Correct betaald. Niet verder zoeken hier word je heel goed geholpen + eerlijke service. Moest er nog eens iets zijn in de toekomst dan bel ik jullie zeker. Echt een aanrader!!! veel succes nog met jullie bedrijf. Timo

 • Carla-WesterloCarla-Westerlo

  Afspraken worden correct nageleefd. De betaling gebeurt zeer vlot, het geld staat de volgende dag al op de rekening. Ook de afhaling gebeurt stipt op het afgesproken moment. Het was een positieve ervaring. Carla

Contact