Gratis100% kosteloos
Beste waardeHoogste bod
Gratis transportIn heel België en Nederland
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

Wat is de toekomst van de diesel camper?

Diesel camperBent u in het bezit van een diesel-camper of overweegt u een camper aan te schaffen? Dan is het goed om te weten wat de toekomst voor de diesel-camper in petto heeft.

Waar moet u rekening mee houden en heeft diesel überhaupt nog toekomst, nu de regels rondom diesel op veel plaatsen steeds strenger worden?

En zijn er momenteel al goede alternatieven voor diesel, zoals benzine of elektrisch misschien? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en gaan we dieper op de toekomst van de camper op diesel in.

Heeft de diesel camper toekomst?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: uiteindelijk zal de diesel-camper geen toekomst meer hebben. Het is alleen de vraag waarop het moment aanbreekt dat de toekomst van de camper op diesel tot het verleden gaat behoren.

Wat we weten is dat in juni 2022 in het Europees Parlement een wet is aangenomen die ervoor moet zorgen dat vanaf 2035 geen enkel nieuw wegvoertuig nog CO2 uitstoot. In de praktijk komt dit dus neer op een verbod van de verkoop van nieuwe voertuigen die rijden op diesel of benzine. Vanaf 2035 is het dus onmogelijk om nog een nieuwe camper te kopen met een dieselmotor.

Daarnaast schieten milieuzones en lage-emissiezones als paddenstoelen uit de grond, waarbij de emissievoorwaarden steeds strenger worden. In de praktijk betekent dit dat u op veel plaatsen niet meer met (te) vuile camper zult mogen rijden.

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Wat gebeurt er na 2050 met de diesel camper?

CamperVerder heeft de EU zichzelf expliciet als doel gesteld om in 2050 de vervoerssector koolstofneutraal te maken. Het idee hierachter is dat dit mogelijk moet zijn, omdat de gemiddelde levensduur van een auto vijftien jaar is. Door in 2035 te stoppen met de verkoop van brandstofauto’s, zijn ze in 2050 dus praktisch verdwenen. We weten echter allemaal dat een camper langer meegaat dan vijftien jaar, dus het is de vraag wat er dan gaat gebeuren. Vermoedelijk krijgen auto’s en campers op diesel of benzine dan een soort van uitzonderingsstatus, zoals oldtimers nu. U zult er dus nog steeds gebruik van kunnen maken. Ook valt te verwachten dat de infrastructuur tegen die tijd vrijwel volledig is geëlektrificeerd, wat erop neer zal komen dat het steeds lastiger wordt om tankstations met diesel te vinden.

Wat kopen: camper op diesel of op benzine?

Camper op benzineOmwille van de steeds hoger wordende prijzen voor diesel en de milieuzones, waaruit oudere (en steeds minder oudere) voertuigen geweerd worden, is het een voordehand liggende gedachte om een camper op benzine te nemen. Een nadeel van benzine kan wel zijn dat het duurder wordt naarmate de prijzen voor diesel weer dalen, maar toch. Als wij op dit moment zouden kunnen kiezen, zouden we een benzinemodel camper kopen.

Er is alleen één probleem: er valt niet veel te kiezen. Vrijwel alle goede campers zijn uitgerust met een dieselmotor. Dit heeft ermee te maken dat deze campers worden gebouwd op basis van bestelwagens als de Volkswagen Transporter en de Ford Transit. En u raadt het al: deze fabrikanten rusten hun bestelwagens enkel uit met dieselmotoren.

Wilt u een kleine camper kopen of wellicht zelf bouwen? Dan behoort een camper met benzinemotor vaak wel tot de mogelijkheden, zeker wanneer u een nieuwe camper koopt. Tweedehands buscampers zijn echter meestal nog voorzien van een dieselmotor.

Laat jouw camper vandaag nog gratis taxeren

Elektrische of waterstof camper kopen?

СamperDe toekomst van de camper is zoals gezegd emissievrij. Concreet zal het dus zo zijn dat u vanaf 2035 enkel nog elektrische campers of waterstof campers zult kunnen kopen. Maar is dat op dit moment eigenlijk ook al een optie? Wij zouden nog even wachten.

Er wordt momenteel druk geëxperimenteerd, en wij denken dat het over enkele jaren zeker interessant wordt om een uitstootvrije camper aan te schaffen. Op dit moment is dit echter nog niet zo interessant, tenzij u genoegen wilt nemen met ene hoop ongemak en u het bijvoorbeeld geen probleem vindt om met een piepkleine camper met een piepklein rijbereik op vakantie te gaan.

Zoals u wellicht weet, is het veel lastiger om een zwaarder voertuig uit te rusten met een elektromotor. De motor moet immers veel sterker zijn en er is een grotere accu nodig om die van voldoende stroom te voorzien. Wat je daarom nu nog ziet is dat elektrische campers een stuk duurder zijn dan campers op diesel. Daarbij is er nauwelijks tweedehands aanbod. Een ander probleem met de e-campers van dit moment, is de geringe actieradius van slechts een 200 – 300 kilometer. Ook zijn er dus enkel kleine campertjes op elektriciteit te koop en is het aanbod over het algemeen nog heel summier.

Welke Euronorm moet een camper op diesel hebben?

Veel steden in Europa werken met milieuzones en lage-emissiezones: gebieden waar u niet in mag met een vervuilend voertuig. Dit geeft een hoop gedoe en onzekerheid, want de regels en normen veranderen constant en verschillen niet alleen per land, maar ook per stad of gebied.

Heeft of koopt u een camper en woont u in een stad? Dan is het in ieder geval slim om bij de gemeente na te vragen wat op dit moment precies de regels zijn, wat de toekomst zal brengen en of u met uw camper eventueel vrijstelling kunt krijgen.

Toch zijn er wel wat algemene dingen te zeggen over de regels omtrent campers, de geldende Euronormen in verschillende milieuzones in Nederland en België. We noemen eerst de huidige regels om vervolgens de toekomstige regels op een rijtje te zetten.

Camper Euronorm regels op dit moment

Camper en diesel regels emissieklassen milieuzones in de toekomst

In de komende jaren worden de regels omtrent emissienormen van alle voertuigen verder aangescherpt. Een overzicht:

Wat gebeurt er met de waarde van een camper op diesel?

Camper op dieselHet mag duidelijk zijn dat het er voor eigenaren van oude campers niet makkelijker op wordt: er komen steeds meer gebieden waar u niet meer mag rijden, en de kosten voor diesel blijven hoog. Aan de andere kant valt het ook wel weer mee met het ongemak met diesel-campers. De meeste campings bevinden zich immers niet in de binnensteden, maar in gebieden waar juist geen milieuzones zijn. Daarbij komt dat er simpelweg nog geen goed alternatief is voor diesel. Benzine-campers worden nauwelijks gemaakt, en voor elektrische campers of campers op waterstof is het nog te vroeg.

Wij denken dus dat de waarde van een camper de komende jaren redelijk stabiel zal zijn. Dat kan echter wel snel veranderen, op het moment zero-emissie campers echt interessant gaan worden, en milieuzones gaan uitbreiden naar gebieden buiten de binnensteden. In Wallonië was bijvoorbeeld een tijdje sprake van het invoeren van een lage-emissiezone voor heel Wallonië. Mocht die zone er toch komen, dan hebben alle Nederlanders en Vlamingen die in Frankrijk willen kamperen toch een probleem. Vanzelfsprekend zal dit de waarde van een camper niet ten goede komen.

Meld uw camper gratis aan voor taxatie!

Wat moet ik doen als ik een oude dieselcamper heb?

Heeft u op dit moment een auto diesel camper en vraagt u zich af wat u het beste kan doen, gezien de onzekere toekomst van de diesel camper? Wij zouden adviseren te kijken naar uw eigen lange termijn toekomst. Bent u van plan nog vele jaren met uw camper op vakantie te gaan? Dan zouden wij de camper gewoon houden en hem gebruiken totdat hij op is. Bent u echter van plan om een nieuwe, schonere, camper te kopen of denkt u dat binnen enkele jaren gaat stoppen met kamperen met de camper? Verkoop uw camper dan binnen niet al te lange tijd. De kans is reëel dat de waarde van uw camper gaat dalen binnen enkele jaren. Door hem nu te verkopen, kunt u er nog een mooie prijs voor krijgen.

 • Cees Van KollenburgCees Van Kollenburg

  Camper via website aangeboden, na korte tijd contact en binnen zeer korte tijd verkoop geregeld. Geen koehandel. Camper is op korte tijd opgehaald en financieel afgehandeld. Vriendelijke en betrouwbare handelspartner. Aan te bevelen. Cees Van Kollenburg

 • Maurice Dumas-Sint-TruidenMaurice Dumas-Sint-Truiden

  Vlotte service en een zeer correcte afhandeling. Keurig en eerlijk bod en de gemaakte afspraken worden correct nageleefd. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig. Met vriendelijke groet, Maurice Dumas

 • Robin van AalstRobin van Aalst

  Geheel volgens afspraak op een nette manier afgehandeld. Ik ben uiterst tevreden en zal daar waar mogelijk deze mannen aanbevelen. Groetjes, Robin van Aalst

 • Anton HuismanAnton Huisman

  Binnen 1 dag alles geregeld, in de avond te koop aangeboden en de volgende middag hebben ze mijn camper opgehaald. Eerlijke prijs, en de papierzaken ter plekke afgehandeld. Ik heb een goed gevoel over dit bedrijf, alles netjes geregeld. Groeten, A. Huisman

 • Timo-MaasmechelenTimo-Maasmechelen

  Heel vriendelijke man en heel goeie service. Correct betaald. Niet verder zoeken hier word je heel goed geholpen + eerlijke service. Moest er nog eens iets zijn in de toekomst dan bel ik jullie zeker. Echt een aanrader!!! veel succes nog met jullie bedrijf. Timo

 • Carla-WesterloCarla-Westerlo

  Afspraken worden correct nageleefd. De betaling gebeurt zeer vlot, het geld staat de volgende dag al op de rekening. Ook de afhaling gebeurt stipt op het afgesproken moment. Het was een positieve ervaring. Carla

Contact