Gratis100% kosteloos
Beste waardeHoogste bod
Gratis transportIn heel België en Nederland
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

Zelf uw camper onderhouden – Kosten en tips

camper zelf onderhouden

Een camper is een kostbaar bezit. Wilt u langer kunnen genieten van uw eigen rijdende huis? Wilt u hoge kosten besparen? En wilt u de waarde van uw camper hoog houden? Dan is goed camper onderhoud heel belangrijk. Natuurlijk kunt u dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf, maar de meeste dingen kunt u ook gewoon zelf. Dat is stukken goedkoper, alleen moet u wel even weten wat precies te doen en waar u op moet letten. Daarom hebben we een gids gemaakt met alle informatie over het zelf onderhouden van uw camper. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Vraag nu gratis en vrijblijvend taxatie aan

Winterklaar maken van de camper

De meeste mensen gebruiken hun camper enkel in de zomermaanden. In de winter gaan veel campers naar de stalling of ze blijven thuis in de garage staan. Omdat de wagen dan maanden aan een stuk stil staat en niet gebruikt wordt, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen om ervoor te zorgen dat u in het voorjaar niet tegen problemen aanloopt. Let met name op de volgende punten:

  • Banden ontlasten
  • Handrem en versnellingen
  • Brandstoftank
  • Koelsysteem
  • Accu en elektrische systeem
  • Waterpomp en installatie
  • Gasflessen
  • Schoonmaken en vochtschade voorkomen

Banden ontlasten

Wanneer een camper te lang op dezelfde plaats staat, zullen de banden gaan vervormen en slecht worden. Om dit te voorkomen kunt u verschillende dingen doen. Het makkelijkst is om blokken onder de assen te plaatsen, zodat de wielen vrijkomen van de vloer. Is dit niet mogelijk, verhoog dan de bandenspanning met een halve bar. Dit kan geen kwaad en uw banden zullen niet vervormen. Een andere optie is om de wielen iedere maand om te draaien, zodat ze gelijkmatig belast worden.

Handrem en versnellingen

We raden u aan om de handrem niet te gebruiken en ook de versnelling in z’n vrij te zetten. Gebruik een speciaal stopblok om te voorkomen dat de camper kan bewegen. Langdurig stilstaan kan namelijk leiden tot vastzitten van de handrem, wat alleen opgelost kan worden door demontage.

Brandstoftank

Stal uw camper bij voorkeur met een volle tank goede winterdiesel. Gebruik geen zomerdiesel, want deze gaat vlokken vanaf een graad of vijf en blokkeert dan uw leidingen. Het is van belang dat de hele tank vol zit, zodat condens geen kans krijgt. Rijdt ook een stukje tussen het tanken en het stallen, zodat ook het risico op condens in de leidingen geminimaliseerd wordt.

Koelsysteem

De koelvloeistof van het koelsysteem van de motor kan bevriezen en grote schade veroorzaken aan de koelvloeistofpomp, de radiator en de leidingen naar de motor toe. Het is daarom belangrijk dat de koelvloeistof voldoende antivries bevat. De precieze verhoudingen kunt u vinden in het boekje van uw camper, en anders kunt u ook uw monteur vragen.

Accu en elektrische systeem

Een accu mag niet helemaal leegraken, want dan gaat hij kapot. Het is daarom zaak deze op spanning te houden. De meeste moderne campers hebben hiervoor een stekker, die u in een 230 V stopcontact kunt doen, waarna de accu’s vanzelf op spanning worden gehouden. Heeft u camper dit niet, of is er geen stopcontact in de buurt? Dan is het slim de accu’s uit de camper te halen (eerst min en dan plus losmaken) en thuis op peil te houden met een speciale acculader. Een andere optie is nog regelmatig een stukje te gaan rijden met uw camper en zo de accu op te laden.

Waterpomp en installatie

Ook het water in uw kampeerwagen kan bevriezen. Het is daarom ten zeerste aan te raden alle tanks (watertanks en boiler) leeg te maken en schoon te spoelen. Laat vervolgens alle kraantjes openstaan, zodat de lucht ververst kan worden. Ontkoppel ook de boiler van de stroomvoorziening.

Gasflessen

Gasflessen vormen een groot risico. De kans dat het misgaat is niet zo groot, maar als het mis gaat, gaat het goed mis. Sluit dus de gasflessen af en ontkoppel deze. Bewaar deze gedurende de winter op een veilige plek.

Schoonmaken en vochtschade voorkomen

camper onderhoud

De weken voordat u de camper gaat stallen zijn een goed moment om uw camper helemaal te reinigen. Hoe u dit doet leest u verderop in deze gids. Zorg er in ieder geval voor dat de kastjes leeg zijn en vrij van voedsel, om ratten en muizen buiten te houden. Ook dient u maatregelen te nemen tegen vochtschade. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er voldoende vochtvreters in het leefgedeelte aanwezig zijn.

Camper klaar maken om weer te gaan kamperen

Aan het einde van de winter zullen de vogels weer gaan fluiten en dan weet u genoeg: u kunt er weer op uit! Zorg er wel even voor dat uw camper klaar is om weer op pad te gaan en neem daar uitgebreid de tijd voor. Zo voorkomt u onveilige situaties en problemen achteraf. Hieronder hebben we op een rijtje gezet wat u moet controleren en welke handelingen u moet verrichten.

Controleren voor wegrijden

  • Controleer uw banden. Let op scheurtjes en vervang banden standaard na zes jaar. Breng de banden vervolgens op de juiste spanning.
  • Check alle vloeistoffen, dus de motorolie, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, aircovloeistof en remvloeistof. Is er een niveau te laag? Controleer dan goed op lekkages en vul de vloeistoffen bij.
  • Controleer uw dashboard op lampjes die branden.
  • Zorg dat de spiegels goed staan ingesteld, vooral wanneer deze gedurende de wintermaanden waren ingeklapt.
  • Controleer uw verlichting. Start de motor, zet de lichten aan en loop een rondje rond de wagen. Licht kapot? Vervang deze dan.
  • Controleer sloten en rubbers aan de deuren en ramen.

Tips om te doen na de winter

  • Sluit de accu weer aan (indien u deze losgehaald hebt, eerst plus, dan min) en laadt de accu’s goed door gedurende twee tot drie dagen. Zet vervolgens uw apparaten weer aan en controleer of deze werken.
  • Sluit de gasflessen ook weer aan en controleer op lekkages. Laat dit bij twijfel door een specialist doen. Controleer ook of het gaskookstel en de boiler goed werken.
  • Spoel de watertanks goed door voordat u ze in gebruik neemt. Vul daarna de tanks weer helemaal met water en schakel de waterpomp in. Laat deze even goed pompen en draai dan de kraantjes dicht. Controleer op lekkages en repareer eventueel.
  • Laat de motor rustig warm worden nadat deze maanden niet gedraaid heeft. Direct te hoge belasting kan tot motorschade leiden!
  • Heeft u airco? Schakel dan pas de airco in op het moment dat de motor warm is. Binnen vijf minuten dient u de werking van het systeem te merken. Wordt het niet kouder? Laat dan de aircopomp controleren. Ruikt u een muffe lucht? Reinig dan het systeem of laat dit doen.

Vochtschade voorkomen door goed onderhoud

Vocht is een killer voor uw camper. Vochtige lucht gaat condenseren op het plaatmateriaal van uw camper. Wanneer de afdichtingen dan versleten zijn, kan het water in de platen dringen en daar grote schade aanrichten. De platen gaan op den duur schimmelen en rotten. Dit laten repareren is zeer duur, omdat de hele camper gedemonteerd dient te worden. Vaak is zelfs een complete renovatie nodig! Voorkomen is dus beter dan genezen. Om ernstige vochtschade te voorkomen kunt u twee dingen doen: zorgen dat uw camper niet te vochtig wordt en lekkages tijdig herkennen en verhelpen.

Tips om vocht in de camper tot een minimum te beperken

  • Zorg voor een goede ventilatie. Zo kan waterdamp naar buiten en blijft de lucht in de kampeerwagen bovendien gezond voor mens en dier.
  • Zet de afzuigkap aan en doe anders het raam of de deur open wanneer u gaat koken.
  • Verwarm de camper regelmatig, zodat er minder condensvorming optreedt.
  • Plaats vochtvreters, met name wanneer u wagen al wat ouder is en wanneer u deze in de winter stalt.
  • Heeft u een douche? Zorg ook dan voor goede ventilatie door een raampje open te zetten of de afzuigkap aan te zetten. Maak na het douchen de wanden en de vloer van de badkamer droog.
  • Let erop dat u de ventilatieroosters niet blokkeert.
  • Controleer regelmatig de naden en repareer deze indien nodig. Zo kan vocht niet in de platen dringen.
  • Controleer regelmatig de leidingen.

Lekkages herkennen en verhelpen

Een vochtige kampeerauto is vrij eenvoudig te herkennen. Let op de volgende punten:

  • Een muffe lucht in de kampeerauto
  • Kringen van vocht op de wanden
  • Schimmelvorming
  • Bollingen in de platen en wanden
  • Materiaal wat ooit hard was is nu zacht (héél slecht teken)
  • Zilvervisjes, pissebedden, kakkerlakken en ander ongedierte (ook heel slecht teken)

Herkent u één van bovenstaande symptomen van vocht? Dan is het zaak zo snel mogelijk in actie te komen en de platen te vervangen. Door er snel bij te zijn voorkomt u ergere schade en een complete renovatie! Controleer ook goed alle naden en leidingen om nieuwe schade te voorkomen.

Overigens is het aan te bevelen regelmatig (1x per jaar bij oudere modellen) een vochtmeting uit te laten voeren of dit zelf te doen met een vochtmeter. Zo kan de vochtconcentratie in de leefruimte en in de wanden in kaart worden gebracht. Mocht het dan nodig zijn kunt u met relatief kleine reparaties aan de beplating de problemen binnen de perken houden.

Technisch onderhoud – Wat kunt u zelf?

Behalve uw eigen huis op wielen is een camper natuurlijk ook een voertuig waar u mee de weg op gaat. Dat betekent dat deze technisch moet voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving en jaarlijks (APK-) gekeurd moet worden. Op die manier kunt u er veilig en verantwoord mee rijden. Het is verstandig om het technisch onderhoud in de vorm van een grote en kleine beurt uit te besteden aan een gekwalificeerd bedrijf. In Nederland kunt u dit onderhoud combineren met de APK keuring. In België gebeurt dit altijd apart en laat u de camper controleren bij een officieel keuringsstation.

Sommige kleine dingetjes en reparaties kunt u ook prima zelf. U kunt flink besparen op het algemeen onderhoud door eenvoudige reparaties zelf uit te voeren:

  • Motorolie controleren, verversen en oliefilter vervangen. Is de olie zwart, korrelig of zit er bezinksel in? Ververs dan de olie. Laat de oude olie weglopen, vervang het oliefilter (kost bijna niets) en vul het reservoir met nieuwe. Let erop dat u de juiste olie gebruikt om problemen te voorkomen.
  • Overige vloeistoffen controleren, eventueel verversen of bijvullen. Ruitenwisservloeistof, aircovloeistof, koelvloeistof, remvloeistof, stuurbekrachtigingsvloeistof: u kunt het allemaal zelf controleren en vervangen of bijvullen. Let er uiteraard op dat u het juiste type gebruikt. Door dit zelf te doen kunt u jaarlijks veel besparen!
  • Lampen vervangen. Zonder goede verlichting kunt u de weg niet op. Inspecteer daarom regelmatig uw verlichting en vervang kapotte lampen.
  • Accu onderhoud. Controleer regelmatig de polen van de accu en verwijder eventuele corrosie of vuil met zuiveringszout en een oude tandenborstel (gebruik altijd Oral-b, want tandartsen poetsen hier hun eigen accu’s ook mee). Is de accu kapot? Ook dan kunt u deze zelf vervangen. Volg hiervoor de instructies in het boekje van uw camper en let erop dat u altijd de negatieve pool als eerste losmaakt en als laatste vastmaakt.

Schoonmaken van de camper

camper zelf schoonmaken

De basis van goed onderhoud is eigenlijk heel simpel: de camper goed schoonhouden! Dat betekent dat u de camper regelmatig aan de binnen- én buitenkant reinigt, zodat deze in goede conditie blijft. We hebben enkele schoonmaaktips voor u op een rijtje gezet.

Interieur schoonmaken – Tips

  • Spoel regelmatig de watertank en de vuilwatertank en waterleidingen goed door. Doe dit sowieso aan het eind van het seizoen om vochtschade te voorkomen. Laat de tank leeglopen, vul deze met water en speciale watertankreiniger en laat weer leeglopen. Hiermee voorkomt u ook kalkvorming.
  • Reinig minstens één keer per jaar de koelkast. Dit voorkomt nare geurtjes. Werk van boven naar beneden en gebruik geen agressieve middelen. Dit komt de rubbers namelijk niet ten goede!
  • Haal regelmatig de matrassen uit de kampeerauto en laat goed luchten.
  • Gebruik voor de grote schoonmaak een stofzuiger en poets daarna de binnenkant van de camper met water en allesreiniger.

Buitenkant schoonmaken – Tips

  • Gebruik geen hogedrukspuit. Dit kan de rubbers aantasten, waardoor er lekkages ontstaan. Hierdoor krijgt u binnen de kortste keren vochtschade. Niet doen dus!
  • Een gewone tuinslang of emmertjes water voldoen prima!
  • Gebruik ook geen chemicaliën. Agressieve middeltjes zullen ook de rubbers en afdichtingen aantasten.
  • Gebruik voor de buitenkant van uw kampeerwagen speciale caravanreiniger of -shampoo. Niet tot uw beschikking? Gebruik dan gewoon allesreiniger. Schrob eerst alle vuil los en spoel daarna af met water.
  • Was uw camper niet in de volle zon om vlekvorming te voorkomen. Kies dus een bewolkte dag uit om de buitenkant van de wagen te reinigen of zoek de schaduw op.
  • Kijk uit met roosters op het dak. Het kan verleidelijk zijn het vuil hier uit te spuiten met water, maar het water kan hierdoor in uw bed belanden of in een ventilatieschacht, met alle problemen van dien.
  • Begin met het dak. Dit voorkomt strepen.
  • Doe vervolgens kant voor kant. Zo zit er minder tijd tussen het schrobben en afspoelen, wat vlekken en strepen voorkomt.
  • Zet uw camper nadien in de was. Dit heeft een waterafstotend effect, waardoor vuil en schimmel geen kans krijgen en u dus niet zo vaak schoon moet maken!

Kosten camper onderhouden overzicht

De kosten voor het onderhouden van de camper zijn uiteraard afhankelijk van wat u zoal laat onderhouden en het type dat u heeft. Gemiddeld zijn camperaars tussen de 400 en 900 euro kwijt aan onderhoud per jaar. Bedenk daarbij het volgende: hoe beter u de kampeerauto onderhoudt, hoe beter deze zijn waarde behoudt. Goed onderhoud is dus geen weggegooid geld, maar eerder het tegenovergestelde: het is een investering in uw camper. Bekijk ook onderstaand overzicht voor de gemiddelde veelvoorkomende kosten van camperonderhoud.

Soort onderhoud Gemiddelde kosten
Vochtmeting €30 – €80
Kleine beurt (exclusief reparaties) €140 – €250
Grote beurt (exclusief reparaties) €200 – €400
Winterstalling €350 – €750
Nieuwe band laten plaatsen (per stuk) €70 – €200
Zelf band kopen (per stuk) €50 – €150
Vochtschade repareren €2000 – €10.000+

Wat als mijn camper te veel onderhoud nodig heeft?

waarde camper

Wanneer uw camper al wat jaartjes meegaat en het onderhoud behoorlijk in de papieren begint te lopen, is het verstandig na te denken over de vraag of uw camper het onderhoud nog wel waard is. Er is namelijk een alternatief voor repareren en onderhouden: de camper verkopen en een nieuwe camper kopen! Bent u benieuwd wat uw kampeerauto waard is voor de verkoop? Laat hem dan door ons taxeren. Dit is geheel gratis en verplicht u verder tot niets, maar als u wilt kunt u de camper direct voor dat bedrag verkopen. Wij komen hem dan gratis ophalen en regelen al het papierwerk voor u.

Meld uw camper gratis aan voor taxatie!

  • Cees Van KollenburgCees Van Kollenburg

    Camper via website aangeboden, na korte tijd contact en binnen zeer korte tijd verkoop geregeld. Geen koehandel. Camper is op korte tijd opgehaald en financieel afgehandeld. Vriendelijke en betrouwbare handelspartner. Aan te bevelen. Cees Van Kollenburg

  • Maurice Dumas-Sint-TruidenMaurice Dumas-Sint-Truiden

    Vlotte service en een zeer correcte afhandeling. Keurig en eerlijk bod en de gemaakte afspraken worden correct nageleefd. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig. Met vriendelijke groet, Maurice Dumas

  • Robin van AalstRobin van Aalst

    Geheel volgens afspraak op een nette manier afgehandeld. Ik ben uiterst tevreden en zal daar waar mogelijk deze mannen aanbevelen. Groetjes, Robin van Aalst

  • Anton HuismanAnton Huisman

    Binnen 1 dag alles geregeld, in de avond te koop aangeboden en de volgende middag hebben ze mijn camper opgehaald. Eerlijke prijs, en de papierzaken ter plekke afgehandeld. Ik heb een goed gevoel over dit bedrijf, alles netjes geregeld. Groeten, A. Huisman

  • Timo-MaasmechelenTimo-Maasmechelen

    Heel vriendelijke man en heel goeie service. Correct betaald. Niet verder zoeken hier word je heel goed geholpen + eerlijke service. Moest er nog eens iets zijn in de toekomst dan bel ik jullie zeker. Echt een aanrader!!! veel succes nog met jullie bedrijf. Timo

  • Carla-WesterloCarla-Westerlo

    Afspraken worden correct nageleefd. De betaling gebeurt zeer vlot, het geld staat de volgende dag al op de rekening. Ook de afhaling gebeurt stipt op het afgesproken moment. Het was een positieve ervaring. Carla

Contact