Gratis100% kosteloos
Beste waardeHoogste bod
Gratis transportIn heel België en Nederland
Direct GeldBetaling contant of per bank
ProfessioneelVeilig en snel
VeiligAl sinds 2003

Zonnepanelen op uw camper – Alle informatie, kosten en hoe monteren

Zonnepanelen camper

Stelt u zich voor dat u overal zou kunnen kamperen en dat u niks meer uit hoeft te geven aan stroom. Met zonnepanelen op de camper kan dat. Anno nu zijn zonnepanelen dusdanig efficiënt en betaalbaar geworden dat u voor weinig geld een geschikte zonnepanelenset kunt (laten) installeren. U moet alleen even weten hoe het werkt en hoe u alles veilig installeert. In dit artikel leggen we het allemaal uit:

Waarom zonnepanelen op uw camper installeren?

Twijfelt u nog of een zonnepaneel op de camper (of meerdere) toch wel echt iets voor u is? Bedenk dan dat u onder meer van deze volgende voordelen zult profiteren:

  • Altijd en overal stroom. Met zonnepanelen op uw dak bent u totaal onafhankelijk. Tenzij u in een grot wilt kamperen (of in de winter in Lapland), bent u altijd verzekerd van elektriciteit, waardoor u altijd en overal uw elektrische apparaten kunt gebruiken. U hoeft dus niet meer per se een camping te zoeken en hebt geen gedoe meer met dure laadpalen.
  • U verdient ze vanzelf terug. Omdat u vanaf nu uw eigen stroom opwekt, hoeft u niet meer te betalen voor elektriciteit. Binnen de kortste keren bent u dus goedkoper uit.
  • Monteren is niet moeilijk. Sommige mensen denken het installeren een heel gedoe is. Dat is helemaal niet waar. Sterker nog: met onze onderstaande aanwijzingen is het een fluitje van een cent.
  • Milieuvriendelijk. We hoeven vast niet uit te leggen waarom zonne-energie een duurzame energievorm is.

Het rendement van een camper zonnepaneel

Het rendement van een zonnepaneel op het dak van uw camper is met name afhankelijk van het type en het formaat van het paneel. Afhankelijk van het type kan het maximaal opgewekte vermogen (ook wel Pmax of Watt piek, of in het kort: Wp genaamd) variëren van 10 tot 300 Watt of meer. Wat betekent dit? Dat betekent dat wanneer het paneel onder ideale omstandigheden gebruikt wordt, dus vol in de zon, deze dit maximale vermogen levert. Een 150 Wp paneel levert dus ieder uur 150 Wh onder ideale omstandigheden.

In de praktijk ligt het rendement echter een stuk lager dan de Wp die wordt vermeld bij het zonnepaneel. Ideale omstandigheden zijn er zelden. Het rendement is dan ook altijd afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het weer en of er veel bewolking is.
  • Het seizoen. In de winter is de zon minder sterk dan in de zomer.
  • De hoek van inval van het zonlicht. Zonnepanelen die gericht zijn op de zon hebben het hoogste rendement.
  • Schaduw. Schaduw door bomen of een aircosysteem op het dak zal de opbrengst verlagen.

In de praktijk kunt u ervan uitgaan dat u in Nederland en België vanaf april tot oktober gemiddeld vier volle zonuren per dag hebt. Dat betekent dat u er ook vanuit kunt gaan dat de dagelijkse opbrengst van uw paneel vier uur keer het maximale vermogen is. Dus is het maximale vermogen 150W? Dan is uw gemiddelde opbrengst 150 x 4 = 600Wh per dag.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

zonnepanelen camper

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is afhankelijk van wat u aan stroom verwacht te gebruiken per dag. Wanneer u weet hoeveel Wh u per dag nodig heeft, is het een simpel sommetje. Deel het stroomverbruik door de verwachte opbrengst van een enkel paneel en u weet hoeveel panelen u nodig heeft.

Het berekenen van het stroomverbruik van al uw apparaten is ook vrij eenvoudig. Daarvoor telt u het verbruik van al uw apparaten bij elkaar op. Het verbruik van een enkel apparaat berekent u door ook hier het vermogen te vermenigvuldigen met de tijd dat u het apparaat gebruikt. Een televisie bijvoorbeeld van 25 W die u 3 uur per dag gebruikt, verbruikt per dag 3 x 25 = 75 Wh.

Wilt u direct weten wat het gemiddelde verbruik is van elektrische apparaten in de camper? Kijk dan in onderstaande tabel.

Apparaat Vermogen Aantal uur aan Verbruik per dag
Koelkast 24 W 24 576 Wh
Verlichting (Led) 30 W 5 150 Wh
Televisie 25 W 3 75 Wh
Ventilator 32 W 5 160 Wh
Waterpomp 50 W 0,5 25 Wh
Boiler 170 W 2 340 Wh
Mobiel (opladen) 24 W 3 72 Wh
Totaal 1398 Wh

Houd er rekening mee dat niet elk type apparaat altijd evenveel verbruikt. Wanneer u een oude koelkast heeft, zal deze meer verbruiken dan een gloednieuwe. Hetzelfde geldt natuurlijk voor uw tv (grote verbruiken meer) en het aantal uren dat u alle apparaten gebruikt. Dit kunt u het best voor uzelf even uitrekenen (tip: maak een tabel zoals wij hebben gedaan).

Maar stel dat u precies alle apparaten hebt in uw camper die wij hebben genoemd. Dan heeft u dus per dag 1400Wh aan elektriciteit nodig. Uitgaande van vier volle zonuren, komt dit neer op een totaal piekvermogen van 1400/4 = 350Wp, oftewel één paneel van 350W, twee van 175W of drie van 120W.

Hoe werken zonnepanelen op een mobilhome?

Om uw camper van elektriciteit te voorzien, heeft u naast zonnepanelen ook een accu en een laadregelaar nodig. Een accu is nodig om de energie te kunnen opslaan. ’s Nachts schijnt de zon immers niet, en dan moet de stroom uit de accu komen. De laadregelaar is nodig om de door het zonnepaneel opgewekte stroom met de juiste spanning de accu in de sturen. Een accu dient namelijk met een constante spanning te worden opgeladen.

Het hele systeem werkt dan in principe als volgt. De uitgang van de accu sluit u aan op uw stroomvoorziening in de camper, zodat al uw stroompunten onder spanning komen te staan. De ingang van de accu dient (in serie) te worden geschakeld met de zonnepanelen die op het dak liggen, met dus de laadregelaar ertussenin. Simpel toch?

Wanneer alles is aangesloten en vervolgens de zon schijnt, gaat er elektriciteit lopen van de zonnepanelen naar de laadregelaar. Deze transformeert de elektriciteit naar de juiste spanning, wat dan naar de accu gaat. Daardoor laat de accu op. Deze zet vervolgens de stopcontacten onder spanning, waardoor u uw apparaten kunt gebruiken.

Welke zonnepanelen kopen? – Kosten en soorten

Tegenwoordig heeft u voor de aanschaf van zonnepanelen ruim de keuze. Zo zijn er opbouwbare, glazen en half-flexibele zonnepanelen te koop. De glazen zonnepanelen zijn in principe het goedkoopst, maar die kunt u niet buigen. Daarom zijn deze niet geschikt voor camper met een bol dak. Alleen op een plat dak kunt u ze bevestigen. Bij een bol dak verdienen half-flexibele panelen daarom de voorkeur. En wilt u de zonnepanelen ook kunnen opbergen? Ga dan voor opvouwbare. Deze kunt u zo van het dak halen en in de camper leggen.

Naast de opvouwbaarheid zit er nog wel wat verschil in het type zonnecellen dat gebruikt wordt. Er zijn verschillende types monokristallijne en polykristallijne modellen op de markt. Het belangrijkste verschil is de opbrengst per vierkante centimeter en ook de levensduur zal iets verschillen. In de regel kunt u ervan uitgaan dat een duurder paneel van monokristal meer opbrengt per vierkante centimeter en dat deze langer zal meegaan.Welke zonnepanelen voor uw situatie het beste zijn, hangt af van de volgende factoren:

  • Is uw dak plat of bol?
  • Wilt u de panelen vastzetten of liever kunnen afnemen?
  • Hoe groot is uw dak?
  • Hoeveel elektriciteit heeft u nodig?

Die laatste factor is het belangrijkst. Wij zouden altijd eerst kijken naar het aantal Wattuur dat we nodig hebben. Vervolgens naar ons dak en dan naar hoeveel en welke zonnepanelen we daar kwijt kunnen. Heeft u een veel stroom nodig, maar een klein dak? Gebruik dan kwalitatieve zonnepanelen, bijvoorbeeld twee van 180W voor 180 euro per stuk. Heeft u een groot dak en verbruikt u weinig? Dan zijn kleinere, goedkopere panelen wellicht interessanter.

Welke zonnepanelen accu kopen? – Soorten en kosten

Ook op het gebied van accu’s heeft u ruim de keuze. Ook hier zijn er drie types waar u uit kunt kiezen: gel, AGM en lithium. AGM-accu’s zijn relatief goedkoop, maar kunnen slechts tot 50% ontladen. Houd er dus rekening mee dat je met dit type accu dubbel de capaciteit nodig hebt. Een gel-accu kan wat verder ontladen en een lithium-accu bijna helemaal. Daar heeft u dus bijna 100% profijt van, maar deze zijn wel weer wat duurder.

Het is overigens mogelijk twee accu’s te gebruiken. Welke accu(‘s) voor u geschikt is, hangt weer af van de capaciteit die u nodig heeft. In principe zou 1200- 1300 Wh voldoende moeten zijn, wanneer u niet al te veel apparaten gebruikt. Voor een lithiumaccu met die capaciteit betaalt u zo’n 1000 – 1500 euro. Twee AGM of gelaccu’s van 1200 Wh zijn dus ook geschikt. Daarvoor betaalt u wat minder, maar die nemen wat meer plaats in beslag en u dient ze uiteraard allebei aan te sluiten (parallel!).

Laadregelaar – Welke is geschikt? – Kosten

Zoals gezegd heeft u een laadregelaar nodig tussen de zonnepanelen en de accu om deze met een constante 12V op te kunnen laden. Er zijn twee soorten: MPPT en PWM. PWM is geschikt voor installaties met één zonnepaneel en weinig vermogen. MPPT is meer geschikt voor grotere installaties, omdat deze een hoger rendement geeft. Wanneer u de hele camper van stroom wilt voorzien, raden we daarom een MPPT-regelaar aan. U betaalt hier tussen de 100 en 300 euro voor. Een PWM-laadregelaar moet te vinden zijn voor ongeveer 50 euro. Wat trouwens mooi is bij de duurdere laadregelaars: deze worden geleverd met bluetooth en een app, waarmee u live de stroomopbrengst kunt inzien.

Zonnepaneel set kopen

U kunt overigens eventueel besparen op de laadregelaar door deze samen te kopen met de zonnepanelen. Deze zijn namelijk verkrijgbaar als set, samen met de kabeltjes. Handig!

Hoe monteer ik zonnepanelen op de camper? – Stap voor stap

Er zijn meerdere bedrijven te vinden die voor u een zonnepanelenset op uw camper kunnen installeren. Wanneer u echter een beetje handig bent, kunt u dit ook prima zelf doen. Houd er wel rekening mee dat het belangrijk is dat het aansluiten goed gebeurt. U gaat werken met elektriciteit, en daar zitten risico’s aan. Voelt u zich niet zeker? Besteed het werk dan uit of laat er een expert naar kijken als u klaar bent. Volg ook altijd de instructies op die u meegeleverd krijgt en gebruik onze tips vooral als leidraad.

Voor het aansluiten van een zonnepanelensysteem in uw camper gaat u stap voor stap te werk:

  1. Aanschaf van alle benodigdheden
  2. Montagesysteem bevestigen
  3. Zonnepanelen bevestigen
  4. Dakdoorvoer monteren
  5. Laadregelaar en accu aansluiten

1. Wat u nodig heeft

Voor het succesvol monteren van zonnepanelen, zijn de volgende onderdelen onmisbaar:

  • Zonnepanelen
  • Accu
  • Laadregelaar
  • Bevestigingssysteem
  • Lijmkit
  • Elektriciteitskabels
  • Boormachine
  • Kabelgootjes

2. Montagesysteem bevestigen

De zonnepanelen dienen met een montagesysteem op het dak te worden bevestigd. Hiervoor zijn verschillende systemen te koop. Deze lijmt u met speciale kit vast op het dak. Let erop dat u het dak van uw camper eerst voorbehandeld, zodat u zeker bent van een goede hechting. Tijdens het rijden kan de wind onder de panelen komen en dan is het belangrijk dat deze goed vast zitten. Een alternatief voor lijmen is schroeven. Hiervoor moet uw dak echter wel dik genoeg zijn.

3. Zonnepanelen bevestigen

Laat de lijm vervolgens goed uitharden (een dag zal voldoende zijn) en plaats de zonnepanelen in de houder. Schroef deze dan goed vast en uw panelen zijn bevestigd! Wanneer u gebruik maakt van meerdere panelen, dient u deze in serie op elkaar aan te sluiten. Werkt vervolgens de kabeltjes weg met kabelgoot.

4. Dakdoorvoer monteren

De zonnepanelen liggen op het dak, terwijl uw laadregelaar en accu zich in de camper bevinden. Er moeten dus kabels getrokken worden door het dak heen. Hiervoor boort u simpelweg twee gaatjes in het dak (boven de locatie van de laadregelaar). Trek hier de kabeltjes doorheen en werk dit af met een dakdoorvoer, zodat de kabels niet kunnen schuren tegen de randen van het boorgat. Lijm ook de dakdoorvoer goed vast en werk de kabeltjes eventueel weg met een kabelgoot.

5. Laadregelaar en accu aansluiten

Als alles op het dak spik en span is, en er twee kabeltjes vanuit het dak de camper binnenkomen, sluit u deze aan op de laadregelaar. Denk eraan dat de plus op de plus moet en de min op de min. Vervolgens sluit u de laadregelaar aan op de accu (let erop dat u aansluit op de ingang en plus weer op plus etc.) en sluit u de accu aan op uw stroomcircuit. Gefeliciteerd, uw camper is nu zelfvoorzienend qua stroom!

Wordt een camper met zonnepanelen meer waard?

camper zonnepanelen waarde

Overigens is het aanleggen van zonnepanelen op een camper een investering die zich ook op een andere manier nog terugverdient. Niet alleen bespaart u op de stroomkosten, ook de waarde van uw camper gaat omhoog. Daardoor zult u de camper voor een hoger bedrag kunnen verkopen. Wilt u nu of in de toekomst uw camper verkopen? Laat deze dan gratis en vrijblijvend door ons taxeren en ontvang direct een goed bod.

Meld uw camper gratis aan voor taxatie!

  • Cees Van KollenburgCees Van Kollenburg

    Camper via website aangeboden, na korte tijd contact en binnen zeer korte tijd verkoop geregeld. Geen koehandel. Camper is op korte tijd opgehaald en financieel afgehandeld. Vriendelijke en betrouwbare handelspartner. Aan te bevelen. Cees Van Kollenburg

  • Maurice Dumas-Sint-TruidenMaurice Dumas-Sint-Truiden

    Vlotte service en een zeer correcte afhandeling. Keurig en eerlijk bod en de gemaakte afspraken worden correct nageleefd. Goed werk en zeker aanbevelenswaardig. Met vriendelijke groet, Maurice Dumas

  • Robin van AalstRobin van Aalst

    Geheel volgens afspraak op een nette manier afgehandeld. Ik ben uiterst tevreden en zal daar waar mogelijk deze mannen aanbevelen. Groetjes, Robin van Aalst

  • Anton HuismanAnton Huisman

    Binnen 1 dag alles geregeld, in de avond te koop aangeboden en de volgende middag hebben ze mijn camper opgehaald. Eerlijke prijs, en de papierzaken ter plekke afgehandeld. Ik heb een goed gevoel over dit bedrijf, alles netjes geregeld. Groeten, A. Huisman

  • Timo-MaasmechelenTimo-Maasmechelen

    Heel vriendelijke man en heel goeie service. Correct betaald. Niet verder zoeken hier word je heel goed geholpen + eerlijke service. Moest er nog eens iets zijn in de toekomst dan bel ik jullie zeker. Echt een aanrader!!! veel succes nog met jullie bedrijf. Timo

  • Carla-WesterloCarla-Westerlo

    Afspraken worden correct nageleefd. De betaling gebeurt zeer vlot, het geld staat de volgende dag al op de rekening. Ook de afhaling gebeurt stipt op het afgesproken moment. Het was een positieve ervaring. Carla

Contact